De harde waarheid van het schilderberoep

Schilders zijn niet meer overal te vinden. Maar waarom hebben ze het zo zwaar te verduren? Wat is de reden dat vele schilders een ander beroep uitoefenen? Waarom wilt niemand het schilderberoep meer leren?

Dit zijn allemaal vragen waar we tegenwoordig mee bezig zijn. Het is een beroep zoals een ander. Maar waarom is het zo onpopulair?

Ten eerste is er echt heel erg veel concurrentie, en dan vooral vanuit het buitenland. Het is nu eenmaal zo dat buitenlanders veel minder geld vragen. Dit bedoelen we natuurlijk helemaal niet racistisch of slecht. Het is gewoon de harde waarheid.  Wanneer buitenlanders naar België komen, zijn ze vaak niet geschoold. Ze stellen zich kandidaat als schilder en vragen veel minder dan de schilders hier in België zelf. Is dit eerlijk? Nee, natuurlijk niet. De schilders van bij ons moeten hun prijzen ook verlagen. Dit terwijl ze dan hoogstwaarschijnlijk hun schulden niet meer kunnen afbetalen. Dus daarom stoppen vele er ook mee. Schilderen aan een te lage prijs, zorgt alleen maar voor meer kosten.

Lage prijzen… allemaal goed en wel. Maar is de kwaliteit dan ook even goed als de duurdere? Het antwoord is “nee”. De schilders die hun diensten aanbieden aan een (te) lage prijs, hebben vaak geen opleiding gevolgd om schilder te worden. Ze kunnen vaak niet schilderen.

Stel uzelf nu eens de vraag: Heb ik liever een goedkope, ongeschoolde schilder dan een iets duurdere maar goed geschoolde schilder? Natuurlijk speelt de economie ook een belangrijke rol, maar hebt u uw woning niet liever professioneel geschilderd dan dat het maar snel snel is gedaan? U kiest waarschijnlijk voor het eerste. Het is iets duurder, maar u krijgt er dan ook iets voor terug. Uw woning wordt geschilderd met kwaliteitsvolle verf én door een schilder die zijn vak kent.

De Bouwunie heeft een enquête gedaan bij schilders/ decorateurs verspreid over heel Vlaanderen.  Hierover even wat extra informatie:

  • Er waren in totaal 137 schildersbedrijven bereid om de enquête in te vullen.
  • 3 op de 4 bedrijven had maximum 4 werknemers in dienst. Slechts 4 procent had 20 of meer werknemers.
  • Waar situeren deze schildersbedrijven zich in België? 28% is gevestigd in de provincie Antwerpen. Hetzelfde percentage bevindt zich ook in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen zit 20% van deze bedrijven en in Vlaams-Brabant of Brussel is er 14%. Het laagste aantal is gevestigd in Limburg, dit is zo’n 10%.
  • Bijna alle bedrijven zijn actief in meer dan één marktonderdeel. Het merendeel is actief op de particuliere markt, maar er zijn er ook enkelen die zich bezighouden op de project– en/ of overheidsmarkt.

Dan nu de resultaten van de enquête.  Er waren er een heleboel, maar de belangrijkste is de volgende: 1 op de 4 schilders/ decorateurs heeft te weinig werk. In 2013 was dit slechts 1 op de 5. Voor de financiële crisis in 2008 had geen enkel schildersbedrijf een tekort aan werk/ klanten. Zo ziet u maar dat de economie zeker ook belangrijk is.

Doordat er veel concurrentie is en de prijzen heel erg laag zijn, zien vele mensen het niet zitten om schilder te worden als hoofdberoep.