“Dat kan ik ook”

Kunst… Het is én blijft een subjectief  gegeven. Mensen zijn snel
geneigd te zeggen “Is dat kunst? Dat kan ik ook!”.  Ik heb een artikel gevonden dat mooi uitlegt waarom je dit niet zou mogen zeggen: “Waarom je “dat kan ik ook” eigenlijk niet mag zeggen over kunst”. Hieronder een korte samenvatting van het artikel.

Compositie met rood, geel en blauw (1926) – Piet Mondriaan © Wikipedia.

Sommige kunstwerken lijken erg simpel. Je moet nadenken of je wel écht zou kunnen schilderen wat Piet Mondriaan schildert. De zachte, uitgesproken en gebalanceerde lijnen zijn ingewikkelder dan je op het eerste zicht zou zeggen. En zou jij achteraf ook je werk kunnen verdedigen bij critici?

Stel dat je dat allemaal zou kunnen. Waarom zou je het dan doen? De kunstenaars hebben wel echt nagedacht over waarom ze nu net dat kunstwerk maakten. Er zijn verschillende sociale, politieke en economische omstandigheden die ervoor gezorgd kunnen hebben dat die persoon begon aan zijn werk.

Er is ook een sprekend voorbeeld: ‘Lampada Annuale’. Dit betekent vrij vertaald “jaarlijkse lamp”. Het is een werk van Alighiero Boetti. Zijn kunstwerk is een gloeilamp in een doos met gespiegelde wanden. 1 keer per jaar brandt deze lamp 11 seconden. Dit gebeurt op een willekeurig tijdstip. Maar wat is er nu zo speciaal aan dit werk van Boetti?

Alighiero Boetti maakte deel uit van een speciale beweging. Deze vond plaats in de industriële revolutie. Ze maakten kunst van voorwerpen die voor eeuwig veranderd waren door de revolutie. Materialen die symbool stonden voor het industriële tijdperk (gloeilampen en spiegels) werden in een doos gestopt en vastgezet in de tijd. Plots heeft de gloeilamp in de doos een betekenis. Dit maakt het heel wat interessanter.

Begrijp je nu waarom je nooit mag zeggen dat je dat ook kan?

Begrijp je het nog niet helemaal en wil je het volledige artikel lezen? Klik dan zeker op de link in de bron.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/924/Showbizz/article/detail/2448976/2015/09/08/Waarom-je-dat-kan-ik-ook-eigenlijk-niet-mag-zeggen-over-kunst.dhtml